(Nga fjala përshëndetëse e znj. VjollcaBRAHO, Drejtore e Përgjithshme e Institutit të Sigurimeve Shoqërore, në Konferencën e organizuar nga Patronato INAS CISL, më 8 nëntor 2012, në Tiranë, me temë “Puna shqiptare në Itali, politika, përkujdesjet e përfaqësimi”).

I nderuar z. Ambasador!
Të nderuar drejtues të INAS!

Katër vite më parë, një marrëveshje mes INAS-CISL dhe ISSH-së, i dha jetë një bashkëudhëtimi në përpjekjen për të asistuar nga ana jonë çdo emigrant shqiptar, lidhur me skemën e sigurimit shoqëror në Shqipëri dhe me të drejtat që iu lindin në skemën tonë. Falë këtij bashkëpunimi INAS mori përsipër që të asistojë falas në dhënien e informacionit për mbi 500 mijë emigrantë legalë që ndodhen sot në territorin italian përmes 820 zyrave të saj në të gjithë territorin e Italisë.

Falë këtij bashkëpunimi nisi të bëhej i mundur ofrimi falas i informacionit për të gjithë emigrantët që jetojnë në Itali lidhur me legjislacionin shqiptar të Sigurimeve Shoqërore dhe të gjitha ndryshimet që i bëhen këtij legjislacioni në kohë reale. Shumë bashkëatdhetarëve iu krijua mundësia që të mbledhin informacion për historikun e tyre kontributiv që ata kanë realizuar në Shqipëri, direkt nga vendet ku jetojnë, pa qenë e nevojshme që ata të shpenzojnë kohën dhe pushimet e tyre në Shqipëri për të mbledhur këtë informacion. Po kështu, iu krijua mundësia e marrjes së informacionit dhe futjes në skemë të gjithë atyre që e konsideruan si mundësi rindërtimin e periudhave të tyre kontributive në shtetin shqiptar me qëllim mbrojtjen sociale në rastet e pleqërisë, invaliditetit apo humbjes së jetës së kryefamiljarit.

Unë kam patur kënaqësinë të vijoj këtë bashkëpunim të shkëlqyer të nisur nga drejtuesit e INAS dhe ISSH, duke patur rezultate konkrete në komunikimin me bashkëatdhetarët tanë, të cilët kanë marrë përgjigje për kërkesat që kanë dërguar përmes zyrave të INAS, lidhur me historikun e tyre kontributiv apo për përfitimet.

I nderuar z. Ambasador
Të nderuar drejtues të INAS
Gjatë këtyre viteve, shqiptarët që punojnë e jetojnë në Itali, kanë mundur të ndikojnë jo vetëm në ekonominë e tyre, por edhe në atë kombëtare. Ata kanë treguar se dinë të kursejnë dhe të investojnë. E natyrisht, investimi për pleqërinë mbetet sfida e përhershme e kujtdo, ndaj dhe ajo nismë që nisi katër vite më parë mbetet një urë drejt të nesërmes së sigurtë, kudo që duhet të vendosin qytetarët shqiptarë për të jetuar. Përmes këtij interesimi konkret, ne kemi mundur të fitojmë të gjithë së bashku, pasi garantimi social i pleqërisë nuk është vetëm një sfidë personale, por një sfidë që prek gjithë shoqërinë.

Ndaj sot, ngritja e kësaj zyre në Tiranë, na bën të ndjehemi më afër dhe të shtojmë hapat e përbashkët. Unë dhe stafi që drejtoj, besojmë se ky bashkëpunim do të jetë edhe më i dobishëm për çdo bashkëyqytetar që kërkon të përfitojë nga sistemi aktual i sigurimeve shoqërore në Shqipëri, duke mos humbur asnjë kontribut të punës së tij në Shqipëri dhe duke e përfituar atje ku vendos të jetojë.
ISSH dhe INAS kanë shkruar gjatë këtij bashkëpunimi një histori suksesi për asistencën ndaj bashkëatdhetarëve, ndaj më lejoni t’ju shpreh edhe një herë mirënjohjen për të gjithë gadishmërinë tuaj në këtë bashkëpunim.

Faleminderit!

Lejomëni që në emër të Ministrisë së Financave të Shqipërisë, të Institutit të Sigurimeve Shoqërore dhe në emrin tim, t’i uroj punë të mbarë këtij Kongresi dhe t’iu falenderoj për përkushtimin e ekipi tuaj drejtues në ngritjen e marrëdhënieve të shkëlqyera mes ACLI-t dhe Institutit të Sigurimeve Shoqërore.

Marrëveshja e përbashkët, e iniciuar që në vitin 2009 mes ACLI-t dhe ISSH-së, ka bërë të mundur që prej kohësh shumë nga bashkëqytetarët tanë të prekin në mënyrë konkrete të dhënat lidhur me përfitimet nga skema shqiptare, duke i dhënë jetë kështu një binomi të rëndësishëm të kujdesit social mes dy vendeve.

Shqiptarët që jetojnë këtu dhe ata bashkëqytetarë tuajt që jetojnë e punojnë në Shqipëri janë një urë e përditshme e jetës mes dy vendeve, duke i bërë brigjet mes nesh gati të padukshme. Ndërsa kujdesi ndaj tyre për informim i afron edhe më tej këto dy brigje, duke i bërë pjesë të të njëjtit bashkëudhëtim.

Në tri vitet e bashkëpunimit mes dy institucioneve tona ne kemi patur kënaqësinë të diskutojmë këtu në Romë dhe në zyrat e ISSH-së në Tiranë me përfaqësuesit tuaj, lidhur me informimin e emigrantëve shqiptarë në Itali, si edhe të qytetarëve italianë që prej vitesh punojnë në Shqipëri.

Dua, të theksoj se, ky bashkëpunim është në vijim të bashkëpunimeve me të gjitha institutet e mbrojtjes të së drejtave të emigrantëve, që ushtrojnë të drejtat e tyre në territorin italian dhe që kanë zyra informimi edhe në shumë vende të botës.

Por sot, dëshiroj që në emrin tim personal, si dhe të ekipit tim, të falenderoj në mënyrë të veçantë Drejtorin e Përgjithshëm, z. Ferri, dhe stafin drejtues të ACLI-t, për vendimin e zgjerimit të aktivitetit tuaj me sportele të reja në Milano, Firence e Savona, duke i dhënë një dimension edhe më human këtij bashkëpunimi, përmes mundësisë së punësimit pranë jush të mjaft bashkëqytetarëve tanë, që jetojnë dhe punojnë prej vitesh në Itali.

Trajnimi më i fundit që u krye prej specialistëve të ISSH-së me disa prej të përzgjedhurve tuaj që përfaqësojnë zyrat e ACLI-t në disa qytete këtu në Itali, më jep të drejtën të besoj se hapi që kemi hedhur për marrëveshjet tona ka qenë i drejtë dhe i dobishëm.

Unë konstatoj me kënaqësi se komunikimi me Ju ka qenë mjaft i domethënës për të mbërritur tek bashkëqytetarët tanë që jetojnë dhe punojnë këtu, në vendin tuaj, e që mund të informohen se gjithkush prej tyre, që ka patur një historik marrëdhëniesh kontributive në Shqipëri, do të mund t’i marrë ato në momentin që do t’u lindë e drejta. Me këtë rast dëshiroj të siguroj gjithë shqiptarët që punojnë dhe jetojnë në Itali, se është në detyrën tonë jo vetëm administrative, por edhe sociale, për të garantuar çdo qindarkë të derdhur gjatë viteve të punës në Shqipëri dhe, se përmes plotësimit të viteve të munguara, do t’iu bëhet e mundur plotësimi i kontributeve të nevojshme për të patur një garanci sociale në çdo kohë edhe në vendlindjen e tyre.

Dëshiroj të ndaj me ju faktin se, aktualisht, institucioni që drejtoj është drejt konkretizimit final të informatizimit të sistemit, një mundësi kjo pë të gjithë emigrantët që të verifikojnë kontributet e tyre në Shqipëri, e më pas të vendosin lidhur me pagesat e tyre në zyrat tona.
Në këtë kuadër, është detyrim i yni t’iu përgjigjemi edhe kërkesave të kujtdo qytetari të huaj që do të kërkojë njohjen e pagesave kontributive në Shqipëri për të gjithë kohën që punon këtu. Ne po punojmë që të gjithë qytetarët italianë që kanë zgjedhur Shqipërinë për të kryer aktivitetet e tyre, të gjejnë tek ne mbështetjen për çdo kontribut që ata derdhin.

Ne, vlerësojmë mundësinë që na është dhënë në këtë komunikim, përmes këtij bashkëpunimi, dhe besojmë se së bashku do të bëjmë të mundur që gjithësecili të arrijë të informohet për atë që është e nevojshme, si për bashkëqytetarët tanë që jetojnë këtu, ashtu edhe për shumë nga bashkëqytetarët tuaj që kanë zgjedhur Shqipërinë për aktivitetet e tyre.

Padyshim që fusha e mbrojtjes sociale mbetet një fushë e mbushur me sfida. Por në të njëjtën kohë, të jep kënaqësinë që të jesh pranë kujtdo, duke bërë të mundur që t’i lehtësojmë bashkëqytetarëve hapat drejt moshës së tretë.

Duke besuar se ky bashkëpunim do të jetë edhe më i frytshëm në të ardhmen, ashtu si edhe me shumë nga partnerët e tjerë italianë me të cilët bashkëpunojmë, me lejoni t’iu falenderoj edhe një herë në emrin tim lidhur ftesën për të qenë e pranishme sot këtu dhe për të komunikuar me Ju në këtë Kongres.

Edhe një herë, më lejoni t’ju përcjell një përshëndetje nga gjithë ekipi që drejtoj. Urime dhe punë të mbarë këtij Kongresi!

Drejtore e Përgjithshme e ISSH-së
Vjollca BRAHO

I nderuar z. Ministër,
Të nderuar organizatorë dhe pjesmarrës,

Lejomëni që në emër të institucionit që unë drejtoj, si dhe në emrin tim, të falenderoj së pari deputetin Touadi dhe diplomatin Berlendi për praninë e tyre në këtë takim. Gjithashtu, më lejoni që të përshëndes Presidentin e INAS-CISL-it z. Sorgi, si dhe të gjithë të pranishmit e tjerë në këtë sallë, të cilët na japin të kuptojmë edhe një herë se sa i rëndësishëm mbetet komunikimi me çdo bashkëatdhetar kudo që ai ndodhet.

Ky takim shënon një hap të mëtejshëm të bashkëpunimit konkret mes INAS dhe ISSH-së, për informimin e emigrantëve shqiptarë që jetojnë e punojnë në Itali lidhur me të drejtat, detyrimet dhe përfitimet nga skema shqiptare e sigurimeve shoqërore.

ISSH ka ndërtuar që prej vitit 2009 një marrëdhënie të shkëlqyer me INAS, marrëdhënie që ka bërë të mundur që prej kohësh të shkëmbejmë informacion për kërkësa konkrete të bashkëatdhetarëve tanë duke i dhënë jetë një misioni tërësisht social.

Ne kemi kënaqësinë e bashkëpunimit me Patronatin tuaj i cili zhvillon veprimtari informimi, asistence, konsulence dhe mbrojtje pa pagesë të emigrantëve të cilat kanë si qëllim kryerjen e shërbimeve të mbrojtjes, asistencës dhe sigurisë shoqërore, në kuadrin kombëtar dhe ndërkombëtar.

Dëshiroj që përmes jush dhe të gjithë partnerëve tanë në Itali, të garantoj edhe një herë se, çdokush që jeton sot në Itali dhe që ka patur një historik kontributiv në Shqipëri do t’i gëzojë përfitimet e skemës. Me këtë rast dëshiroj të siguroj gjithë shqiptarët që punojnë dhe jetojnë në Itali, se është në detyrën tonë jo vetëm administrative, por edhe sociale, për të garantuar çdo qindarkë të derdhur gjatë viteve të punës në Shqipëri dhe, se me plotësimin e viteve të munguara, do t’u bëhet i mundur plotësimi i kontributeve të nevojshme për të patur një garanci sociale në çdo kohë edhe në vendlindjen e tyre.

Ky bashkëpunim iu jep mundësinë qytetarëve dhe punonjësve shqiptarë që t’i njohin, integrojnë e t’i gëzojnë sa më mirë të drejtat e tyre për pension në atdhe. Ligji shqiptar, nëpërmjet ISSH-së, u ofron emigrantëve mundësinë e vazhdimësisë së historikut të tyre kontributiv në Shqipëri përmes skemës së Sigurimit Vullnetar, si një mundësi më shumë për të përfituar pension pleqërie, invaliditeti dhe familjar. Kjo do të thotë se nëse një shtetas shqiptar ka derdhur kontributet e sigurimeve shoqërore për një periudhë të caktuar kohore ai mund të informohet pranë zonës ku jeton në Itali për peridhën tjetër kohore që i nevojitet për të plotësuar vitet e nevojshme që të përfitojë pension në Shqipëri.

Duke besuar se ky bashkëpunim do të jetë i frytshëm, ashtu si edhe me shumë nga partnerët e tjerë italianë me të cilët bashkëpunojmë, me lejoni t’ju falenderoj edhe një herë për praninë tuaj sot këtu dhe këtij takimi t’I uroj një punë të mbarë.

Drejtore e Përgjithshme e ISSH-së
Vjollca BRAHO

INAS-ISSH, një histori suksesi për çdo bashkëatdhetar!

(Nga fjala përshëndetëse e znj. Vjollca BRAHO, Drejtore e Përgjithshme eInstitutit të Sigurimeve Shoqërore,

në Konferencën e organizuar

nga PatronatoINAS CISL, më 8 nëntor 2012, në Tiranë, me temë ”Puna shqiptare në Itali,politika, përkujdesjet e përfaqësimi”).

I nderuar z. Ambasador!
Të nderuar drejtues të INAS!

Katër vite më parë, një marrëveshje mes INAS-CISL dhe ISSH-së, i dha jetë një bashkëudhëtimi në përpjekjen për të asistuar nga ana jonë çdo emigrant shqiptar lidhur me skemën e sigurimit shoqëror në Shqipëri dhe me të drejtat që iu lindin në skemën tonë. Falë këtij bashkëpunimi INAS mori përsipër që të asistojë falas në dhënien e informacionit për mbi 500 mijë emigrantë legalë që ndodhen sot në territorin italian përmes 820 zyrave të saj në të gjithë territorin e Italisë.

Falë këtij bashkëpunimi nisi të bëhej i mundur ofrimi falas i informacionit për tëgjithë emigrantët që jetojnë në Itali lidhur me legjislacionin shqiptar të SigurimeveShoqërore dhe të gjitha ndryshimet që i bëhen këtij legjislacioni në kohë reale. Shumë bashkëatdhetarëve iu krijua mundësia që të mbledhin informacion përhistorikun e tyre kontributiv që ata kanë realizuar në Shqipëri, direkt nga vendet ku jetojnë, pa qenë e nevojshme që ata të shpenzojnë kohën dhe pushimet e tyre nëShqipëri për të mbledhur këtë informacion Po kështu, iu krijua mundësia e marrjes së informacionit dhe futjes në skemë të gjithë atyre që e konsideruan si mundësi rindërtimin e periudhave të tyre kontributive në shtetin shqiptar me qëllim mbrojtjen sociale në rastet e pleqërisë, invaliditetit apo humbjes së jetës së kryefamiljarit.

Unë kam patur kënaqësinë të vijoj këtë bashkëpunim të shkëlqyer të nisur ngadrejtuesit e INAS dhe ISSH, duke patur rezultate konkrete në komunikimin me bashkëatdhetarët tanë, të cilët kanë marrë përgjigje për kërkesat që kanë dërguar përmes zyrave të INAS lidhur me historikun e tyre kontributiv apo për përfitimet.

I nderuar z. Ambasador
Të nderuar drejtues të INAS

Gjatë këtyre viteve, shqiptarët që punojnë e jetojnë në Itali, kanë mundur tëndryshojnë shumë jo vetëm në ekonominë e tyre, por edhe në atë kombëtare. Ata kanë treguar se dinë të kursejnë dhe të investojnë. E natyrisht, investimi përpleqërinë mbetet sfida e përhershme e kujtdo, ndaj dhe ajo nismë që nisi katër vitemë parë mbetet një urë drejt të nesërmes së sigurtë, kudo që duhet të vendosin qytetarët shqiptarë për të jetuar. Përmes këtij interesimi konkret, ne kemi mundur tëfitojmë të gjithë së bashku, pasi garantimi social i pleqërisë nuk është vetëm njësfidë personale, por një sfidë që prek gjithë shoqërinë.

Ndaj sot, ngritja e kësaj zyre në Tiranë, na bën të ndjehemi më afër dhe të shtojmë hapat e përbashkët. Unë dhe stafi që drejtojmë besojmë se ky bashkëpunim tëjetë edhe më i dobishëm për çdo bashkëyqtetar që kërkon të përfitojë nga sistemi aktual i sigurimeve shoqërore në Shqipëri, duke mos humbur asnjë kontribut tëpunës së tij në Shqipëri dhe duke e përfituar atje ku vendos të jetojë.
ISSH dhe INAS kanë shkruar gjatë këtij bashkëpunimi një histori suksesi përasistencën ndaj bashkëatdhetarëve, ndaj më lejoni t’ju shpreh edhe një herë mirënjohjen për të gjithë gadishmërinë tuaj në këtë bashkëpunim.

Faleminderit!